[O1] Jakie napięcie jest w diodach LED i SMD ???

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • octavia1982
    Classic
    • 2010
    • 11

Pozdro dla załogi która mnie dzisiaj obtrąbiła w Dęblinie na Staromiejskiej :diabelski_usmiech
  • pemo23
    Drive
    • 2008
    • 78

Mam pytanie chcę wymienić diody led i smd w mojej Octavi z 2000r.. W podświetleniu wł.opuszczania szyb, wł.świateł,el.lusterka,podgrzewaniu szyby tylniej,podgrzewaniu foteli wł otwierania klapki wlewu paliwa.Tylko nie wiem jakie jest napięcie w poszczególnych włącznikach????Proszę o podpowiedz.
    Skoda Octavia 1.9 TDI

Komentarz

• rss
      L&K
      • 2009
      • 1098

czerwone ok 2V, zolte i zielone bodajze 2,6V , niebieskie i biale cos ok 3,5V.
      szczegolowe dane sa na kartach katalogowych danej diody (typ) i danego producenta, w zaleznosci od producenta roznica moze byc nawet ok 0,3V (a to duzo)
      kazdy nowy dzien rodzi nowe paranoje ...

Komentarz

• kowal 2002
        RS
        S_OCP Member
        • 2006
        • 5161

pemo23, przy LED-ach to nie napięcie jest ważne a prąd. Dlatego dioda występuje zawsze w szeregu z rezystorem ( wyjątkiem jest zasilanie LED-a ze źródła prądu ). Do LED-ów, które są w aucie są już dołączone szeregowe rezystory ( zazwyczaj gdzieś na płytce obok LED-a ) więc śmiało możesz wymieniać same LED-y i nie martwić się o napięcie/prąd.

EDIT

Jako, że co jakiś czas przewija się podobne pytanie to może takie małe LED-owe wprowadzenie.

LED-a można zasilać z dowolnego napięcia stałego powiedzmy od 2,5V - 3V w górę ( przy zmiennym potrzebna jest zazwyczaj dodatkowa dioda prostownicza ) pod warunkiem włączenia szeregowo rezystora o odpowiedniej wartości. Po co ten rezystor? A no po to by ograniczyć maksymalny prąd jaki popłynie przez LED-a. Bez rezystora dioda LED podłączona np. do 12V pobrała by tak duży prąd, że spowodowałoby to jej natychmiastowe spalenie. Pytanie jak dobrać wartość rezystora aby LED pracował poprawnie. Oczywiście potrzebne były by parametry danego LED-a ( są różne w zależności od koloru, budowy i producenta ) ale zazwyczaj nie wiemy nawet skąd jest dana dioda nie mówiąc już o jej karcie katalogowej.
        Ale spokojnie, to nie jest duży problem. Generalnie przyjmuje się, że prąd 15mA - 20mA ( 0,015A - 0,02A ) jest bezpieczny dla wszystkich diod, przy czym dla tych najmniejszych w obudowach SMD może to być jednocześnie maksymalny prąd pracy, którego nie można przekraczać. Dla bezpieczeństwa przyjmujemy wstępnie, że nasz LED będzie pracował przy prądzie 10mA. Na każdej z diod LED, w zależności od koloru, przy przepływie danego prądu ( powiedzmy tych 10 mA ) powstaje jakiś spadek napięcia. Różni się on oczywiście pomiędzy poszczególnymi typami diod, ale do wstępnych obliczeń można przyjąć w zaokrągleniu wartości jakie podał kolega rss

Zamieszczone przez rss
        czerwone ok 2V, zolte i zielone bodajze 2,6V , niebieskie i biale cos ok 3,5V.
        Dodatkowo musimy znać maksymalne napięcie źródła zasilania; dla instalacji samochodowej możemy spokojnie przyjąć ok. 14V. Teraz z prawa Ohma wyliczamy wartość szeregowego rezystora. Najpierw od wartości napięcia zasilania ( 14 V ) odejmujemy wartość spadku napięcia na danej diodzie ( np. zielona 2,6 V ); dostajemy: 14 V - 2,6 V = 11,4 V. Takie napięcie ( 11,4 V ) musi "odłożyć się" na szeregowym rezystorze przy przepływie założonego przez nas prądu ( np. tych bezpiecznych 10 mA <0,01 A> ). Z prawa Ohma mamy: Rezystancja = Napięcie / Prąd, czyli R = 11,4 V / 0,01 A daje nam wartość rezystora 1140 omów czyli 1,14 kiloomów ( 1,14 k ). W typowym szeregu rezystorów ( E24 ) nie ma takiej wartości więc wybieramy najbliższą ( najlepiej "wzwyż", tak by prąd był mniejszy a nie większy od założonego ) czyli w naszym wypadku 1200 omów ( 1,2k ).
        Oczywiście tak wyliczony układ ( LED + rezystor ) nie będzie pracował "na maksa", jest to układ "bezpieczny" wyliczony dla LED-a, którego dokładnych parametrów ( spadku napięcia i prądu nominalnego ) nie znamy. Jeśli przy zakupie LED-a otrzymamy od sprzedawcy lub producenta jego parametry pracy ( j.w.) to przy obliczaniu rezystora korzystamy właśnie z tych danych ( np. okazało się że LED ma prąd nominalny 20mA i wtedy spadek napięcia na nim wynosi 2,3 V; < liczymy (14-2,3)/0,02= 585 omów - dajemy najbliższy typowy ( szereg E24 ) czyli 620 omów.> ).

Mam nadzieję, że nie namieszałem :twisted: ...
        Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
        Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)

Komentarz

Pracuję...